Düzeltme – “Prof. Dr. Ağaoğlu: Hamilelik döneminde enerjiyle birlikte minerallere gereksinim artar” başlıklı haberin “Garipağaoğlu” bölümü sehven “Ağaoğlu” şeklinde yer almıştır. Haberimizi düzelterek yeniden yayımlıyoruz.
Beslenme, hamilelik döneminde ayrı bir önem kazanıyor. Bu dönemdeki yeterli ve dengeli beslenmeyle bir yandan anne adayının kendi sağlığı koruyor, diğer yandan doğacak bebeğin normal büyüme ve gelişmesi sağlanıyor.
Hamilelikte günlük enerji ve tüm besin ögelerine gereksinimin arttığını belirten Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Hamilelik döneminde enerjiyle birlikte protein, demir, kalsiyum, vitamin A ve Folik Asit başta olmak üzere tüm vitaminler ve minerallere olan gereksinim artar. Besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınabilmesi için, beslenmede çeşitlilik yapılması gerekir. Çünkü besinler, içerdikleri besin ögeleri açısından farklılık gösterirler. Örneğin et demir ve proteinden, sebzeler vitaminler ve liften, peynir kalsiyum, fosfor, protein ve yağdan, tam tahıllar B grubu vitaminleri ve karbonhidrattan, balık Omega yağ asitlerinden zengindir. O nedenle anne adaylarının beslenmesinde, hep aynı besinleri tüketmek yerine, çeşitlilik yapmaları önemlidir. Besinlerin değerlerini korumak, faydalı unsurların emilimlerini azaltmamak ve özellikle kansızlığı önlemek için yemeklerle birlikte siyah çay içilmemeli, çay ikindi ve kuşluk gibi öğün aralarında (yemekten 1-2 saat sonra) açık olarak içilebilir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.” dedi.
Hamilelikte kemik sağlığını korumak için kalsiyum ve D vitamini
Hamilelikte kalsiyum ve D vitamini alımının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Garipağaoğlu; “Kemik ve diş sağlığı için Kalsiyum ve D vitamininin birlikte yeterliliği önemlidir. Birinin yokluğunda kemik gelişiminde sorunlar olur. Hamilelik dönemi de bu açıdan hassas bir dönemdir. Çünkü bu dönemde anne hem kendi kemik sağlığını koruyacak hem de doğacak bebeğin iskeleti şekillenecek. Hamilelikte yeterli kalsiyum alınamadığında, anne kemiklerinden bebeğe kalsiyum transfer edilir, anne kemiklerinde yumuşama olur. Bu tablo osteomalasi olarak bilinir. Bu nedenle hamilelerin Burgu Plus, Misto, Kaymaklı Plus gibi D vitaminiyle zenginleştirilmiş, kalsiyum değeri yüksek peynirler ve meyvelerle birlikte keyifli tabaklar hazırlamaları sağlıkları için çok uygun seçenekler olacaktır. Örneğin 1 adet doğranmış elma, 5-6 adet Burgu Plus veya Misto peynir ve yeşilliklerle hafif zeytinyağında karıştırılarak salata gibi tüketilebilir. Farklı peynirler yerine D vitamini ve yüksek kalsiyum içeriğine sahip bu çeşit peynirlerin tüketilmesi çok önemlidir.” dedi.
Yetersiz ve dengesiz beslenme hamilelerde sağlık sorunlarına yol açar
Hamilelik dönemindeki yetersiz ve dengesiz beslenmenin, bebek ve kadın sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Garipağaoğlu; “Günlük olarak kalsiyumca zengin peynirlerin, demirin zengin kaynağı olan 1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil yemeğinin, haftada birkaç kez yumurtanın, vitaminler ve lifin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyvelerin, enerjinin, sinir sistemini besleyen B1 vitamininin zengin kaynağı olan bulgur, makarna ve erişte gibi tam tahılların her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Hamilelik sürecince bebek, anne adayının yetersiz beslenmesi ya da zayıf olması halinde bile, kendisi için gerekli olan enerji ve tüm besin ögelerini (Kalsiyum, protein, yağ, karbonhidrat, vitaminler, mineraller, su) anne adayından alarak gelişimini sürdürür. Bunun sonucunda yetersiz ve dengesiz beslenen hamilelerde yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, anemi, kabızlık, kemik sorunları, enfeksiyonların sıklığı ve uzun sürmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Hamilelikte istenmeyen diğer bir beslenme bozukluğu şişmanlıktır. Aşırı beslenme ve hareketsizliğe bağlı, enerji dengesizliği sonucu oluşur ve doğumu güçleştirir.” diye uyardı.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 Sahne İçinde Kulis Haber Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.