DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sundu. Önergesinde Birleşmiş Milletler desteğiyle hazırlanan rapora dikkat çeken Karal, rapora göre Türkiye topraklarının yüzde 88’inin çölleşme riski altında olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2030 yılına kadar “su fakiri” ülke statüsüne düşebileceği uyarısını anımsatan Milletvekili Karal, rapora göre 21. yüzyıl sonunda Türkiye’de yağışların yüzde 30 oranında azalacağı ve çöl iklimine benzer koşulların ülke genelinde yaygınlaşacağının öngörüldüğünü kaydetti.
Kuraklığın “sessiz bir katil” olarak tanımlandığını vurgulayan Karal, “BM raporunda Türkiye önümüzdeki 5 yıl içinde kuraklıktan en fazla etkilenecek ülkelerden biri olarak gösterilmiş. Yağışların ciddi oranda azalacağı, çöl iklimine benzer koşulların giderek yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bu sadece bir çevre sorunu değil, aynı zamanda bir gıda, ekonomi ve toplumsal istikrar sorunudur. Bu tabloya rağmen su yönetimi ve kuraklıkla mücadeleye yönelik etkili bir ulusal strateji hala şeffaf biçimde ortaya konmuş değil. Kuraklıkla mücadelede zaman kaybetme lüksümüz yok. Doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliği, gıda güvenliği ve toplumsal refahımız su politikalarının başarısına bağlıdır. Günü kurtaran değil, geleceği inşa eden çözümlere ihtiyacımız var.” ifadelerine yer verdi.
Karal, önergede Bakan Yumaklı’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:
Bakanlığınızın Türkiye’nin 2030 yılında “su fakiri ülke” statüsüne düşmesini önlemek amacıyla hazırladığı ulusal su yönetimi eylem planı var mıdır? Varsa bu eylem planının kamuoyuyla paylaşılması planlanmakta mıdır?
Son iki yılda kuraklık nedeniyle yaşanan tarımsal üretim kaybı ne kadardır? Ürün bazlı kayıplar, bölgesel etkiler ve çiftçilere yönelik yapılan telafi ödemeleri nelerdir?
“Sessiz bir katil olarak” tanımlanan kuraklıkla mücadele kapsamında tarımda kullanılan su miktarını azaltmaya yönelik hangi politikalar uygulanmaktadır?
Modern sulama teknikleri, ürün deseninin değiştirilmesi, destekleme modellerinde iklim duyarlılığı gibi alanlarda somut hangi adımlar atılmıştır?
Türkiye’nin hangi bölgeleri çölleşme açısından en yüksek risk grubundadır? İller bazında güncel çölleşme haritası var mıdır? Bu harita kamuoyuyla paylaşılmış mıdır?
Yağmur suyu hasadı, gri su kullanımı, dijital tarım teknolojileri ve su tasarruf altyapılarına yönelik yatırımların yıllık bütçesi nedir? Bu yatırımların 2025 yılı ve izleyen yıllar için hedefleri nelerdir?
Ülke genelinde barajlardaki su seviyeleri geçen yıla göre ne oranda azalmıştır? Acil eylem planı devrede midir
OECD tarafından 2019’da “su stresi yaşayan ülke” ilan edilen Türkiye’nin 2025 itibarıyla “su fakiri” ülke statüsüne düşmemesi için hangi uluslararası iş birlikleri geliştirilmektedir?
Türkiye’nin “çöl iklimine benzer bir iklim kuşağına” girmemesi için Bakanlığınızın öngördüğü en kritik 3 önlem nedir? Bu önlemler için ayrılan bütçe ve hedef yıl nedir?
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 Sahne İçinde Kulis Haber Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.