A1 Capital'in analizinde, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 43’e düşürdü. Bu adım A1 Capital’in beklentilerine paralel olsa da, piyasa beklentisi olan 250 baz puanlık indirimin üzerinde gerçekleşti. Karar, Temmuz ayında doğal gaz fiyatlarında %25 oranında bir artış ve otomatik vergi ayarlamaları gibi enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacak gelişmelere rağmen alındı. Ayrıca, mevduat ve yatırım fonları üzerindeki daha yüksek stopaj vergilerinin yatırımcı getirilerini azaltması ve rezerv birikimindeki yavaşlama da dikkat çeken unsurlar arasında yer aldı. Gecelik vadede borç verme faizi %49'dan yüzde 46'ya, borçlanma faizi ise yüzde 44,5’ten yüzde 41,5’e indirildi. Koridorun asimetrik yapısında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Bu durum, TCMB’nin döviz kurları ve rezervler üzerindeki olası şoklara karşı esnekliğini koruma amacını sürdürdüğünü gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.
Merkez Bankası açıklamasında, Temmuz ayında enflasyon eğiliminde geçici bir bozulma yaşandığını belirtirken, gelecek faiz kararlarının veri odaklı ve toplantı bazında alınacağının vurgulandığına değinilen A1 Capital'in değerlendirmesinde şunlar yer aldı:
"A1 Capital, Mayıs ayından bu yana rezervlerde yaşanan toparlanma ve manşet enflasyonda temel malların etkisiyle yaşanan aşağı yönlü sürpriz nedeniyle faiz indirimlerinin sürebileceği görüşünde. Kuruma göre yıl sonuna kadar toplamda 900 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleşebilir ve politika faizi yılı yüzde 34 seviyesinde tamamlayabilir.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Temmuz ayındaki toplantısında politika faizini yüzde 2 seviyesinde sabit bıraktı. Eylül 2023'ten bu yana üst üste yedi kez 25 baz puanlık indirime giden banka, böylece bir yıllık gevşeme sürecine ara vermiş oldu. Kararın, Avrupa Komisyonu’nun 1 Ağustos’a kadar müzakereli bir çözüm beklentisine paralel alındığı ifade ediliyor.
ECB’nin gelecekteki adımlarında çekirdek ve hizmet enflasyonunun yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı ve Almanya başta olmak üzere Euro Bölgesi’ndeki mali teşvik politikalarının seyri belirleyici olacak. Analistler, yaz boyunca zayıf enflasyon verileri gelmesi durumunda Eylül ayında bir faiz indirimi ihtimali üzerinde duruyor.
Dolar endeksi, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin son teslim tarihine yaklaşılması nedeniyle yatırımcıların temkinli duruşuyla son iki haftanın en düşük seviyelerine geriledi. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) gelecek hafta faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Ancak piyasalar, sonraki adımların zamanlamasına dair ipuçlarını bankaların açıklamalarından takip edecek.
Öte yandan ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasına dair umutlar, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in, iki ülke yetkililerinin Stockholm'de bir araya geleceği açıklamasının ardından yeniden yükseldi.
Petrol fiyatları, küresel ekonomik görünüm ve talep beklentilerindeki iyileşme ile yükselişe geçti. Brent tipi ham petrol, yüzde 0,42 artışla varil başına 69,47 dolara, ABD Batı Teksas tipi petrol ise yüzde 0,44 artışla 66,32 dolara yükseldi. Venezuela’dan gelecek ek arz haberleri bu iyimserliği sınırlı etkiledi.
Altın fiyatları ise ticaret görüşmelerindeki ilerlemenin güvenli liman talebini azaltmasıyla hafif geriledi. Ancak doların zayıflaması, değer kayıplarını sınırladı. Spot altın yüzde 0,1 düşüşle 3.363 dolardan işlem görürken, ABD vadeli altın kontratları yüzde 0,2 düşüşle 3.365 dolar seviyesindeydi."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 Sahne İçinde Kulis Haber Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.